Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

5 ok, amiért kerüld el a másnaposságot

5 ok, amiért kerüld el a másnaposságot Az alkoholtartalmú italok túlzott fogyasztása kényelmetlen, különböző erősségű tünetegyüttessel járhat.

 

1, Hányinger, hányás – jobb, ha elkerülöd

A másnaposság egyik legkellemetlenebb következménye lehet, amely kialakulásához azért egy bizonyos mennyiséget kell fogyasztanod. Persze előfordulhat, hogy pusztán az italok rossz minősége miatt kisebb mértékű is elegendő, hogy előidézzenek hányingert vagy akár hányást is. Az alkohol, mint „méreg” a gyomorfal ingerlését és a gyomorsav túltermelődésének katalizálását okozza, ilyenkor a szervezet a gyomor teljes kiürítésével próbál védekezni. A másik kiváltó ok, hogy az emésztési folyamatok lelassulnak, így az elfogyasztott étel és ital több időt tölt az emésztőrendszerben. Célszerű gyömbérrel enyhítened a hányingert, amely az egyik leghatásosabb természetes gyomornyugtató.

 

2, Dehidratáció – víz a legjobb barátod

Az egyik legkönnyebben előzheted meg a másnaposság tünetei közül a dehidratációt. Az alkohol vízhajtó hatása miatt a szervezet hidratálásáért felelős hormon termelődése csökken. Ha 1l sört megiszol, 560ml folyadékot fogsz elveszíteni. Ebből könnyen kiszámolhatod milyen hatást válthat ki testedből egy jól sikerült éjszaka a barátaiddal. Szerencsére nem kell mást tenned, minthogy fogyassz több folyadékot, akár minden pohár alkoholt egy pohár víz kövessen. Így nemcsak a hidratáltságodat őrizheted meg, hanem az alkoholos italok is ritkábban kerülnek a kezedbe, ezért a szervezetednek több ideje lesz feldolgozni a „méreg” okozta sokkot.

 

3. Fejfájás, migrén – irány a sötét szoba

A fejfájás, hasonlóan a gyomorproblémákhoz, egész nap tarthat, így a másnaposság igen hosszúnak tűnhet a számodra. Az erek kitágulnak az alkohol fogyasztás alkalmával, ezért is pirosodik ki nagyon sok ember arca ilyen esetekben. Ugyanezért érezheted, hogy a teljes testedet átforrósítja egy-egy rövidital. A migrénes fejfájás is gyakran előfordul, hiszen az agyban lévő érhálózatnál is hasonló tágulás történik. Ilyenkor minden külső inger bántó fájdalmat vált ki belőled, így egy csendes, sötét szobánál nem találhatsz jobbat. A tüneteket fájdalomcsillapítóval enyhítheted, azonban óvatosan kell, hogy bánj velük, hiszen a gyulladáscsillapítók károsíthatják a gyomor belső falát védő nyálkahártyát, s egyben növelik a gyomorsav okozta kellemetlenségeket.

 

4, Feszültség, ingerültség – bombák földjén

Egy átbulizott este vagy éjszaka után nem csak a másnaposság kellemetlen tünetei okoznak benned feszültséget, hanem az alkohol nyugtató hatása is elmúlik annak távozásával. Az agyunk felriad és a normálisnál feszültebbre hangolja az idegeket, így megpróbálja újra felvenni a tempót. Ez az oka annak, hogy a másnapos ember ingerültebben, feszültebben reagál bizonyos dolgokra a megszokottnál. Az idegi feszültséget többek között kamillateával oldhatod, de sokat segíthet az is, ha a friss levegőn végzel könnyebb testmozgásokat.

 

5, Izomfájdalom, fáradtság

Másnaposság alkalmával gyakran érezhetsz izomfájdalmat is, amit nem csak feltétlenül a táncnak és a pult mellett álldogálásnak köszönhetsz. Acetaldehid nevű mérgező anyag kerül a szervezetbe az alkohol lebontásának folyamata után, amely közrejátszik az izmok regenerálódásának időbeli kitolódásán. Ha figyelsz az elfogyasztott alkoholos ital mennyiségére, biztos lehetsz benne, hogy kevésbé lesznek ilyen típusú gondjaid.

 

Mi kell ahhoz, hogy reseteld a másnaposság tüneteit? Próbáld ki a másnaposság tüneteit megszüntető Reset italport!

Keresés